menu Menu
Formindsket virkelighed
Virtuel reality vil ændre vores virkelighedsopfattelse,  ikke ved at opfinde nye, forunderlige verdener, men ved at skjule dele af virkeligheden for os
af Niels Chr. Alstrup Udgivet under Kommentar den 2. november 2010 Læsetid 2 min.
Fra søgemaskine til vidensmaskine Forrige Om 15 år… Næste

Augmented Reality (AR) eller forstærket virkelighed er en gammel drøm om at udvide og forstærke vores sanseapparat. Strengt taget er et par almindelige briller med styrke et eksempel på AR, da de forstærker den virkelighed, som brillebæreren ellers ville opleve.

Med mobile terminaler, gps og adgang til internettet er AR rykket tættere på. Wikitude World Browser og Layar er applikationer, som kan downloades til iPhones og Android mobiltelefoner. Når man retter telefonen kamera mod omgivelserne, lægges der et ekstra lag ovenpå billedet med udvalgte informationer. Det kan være de lokale butikkers Smiley-tildeling, ejendomspriser eller historiske data om bygninger og pladser.

Mend ansigtsgenkendelsessoftware er der kun et lille skridt til en næste version, hvor en persons Facebook- eller Twitter-opdatering svæver over hovedet på den person, man retter mobil-kameraet mod!

Med AR kommer hele tiden tættere og tættere på vores sanseapparat. Med særlige briller rykker AR helt ind i synsfeltet og næste skridt er kontaktlinser med LED-skærm og trådløs adgang (under udvikling på University of Washington).

Kombinationen af synsunderstøttelse og computerkraft via internettet giver paradoksalt nok mulighed for det modsatte af forstærket virkelighed: formindsket virkelighed eller Diminished Reality. Dvs. applikationer der fjerner specifikke elementer fra synsfeltet. Forestil dig at du med et enkelt klik kan fjerne al graffiti eller alle reklameskilte fra bybilledet. Eller ændre gråvejr til solskin!

Det er ikke ren science fiction. Realtids fotoredigering kan i dag fjerne komplekse elementer fra live videoinput. Se filmen nedenfor fra universitetet i Ilmenau.

Spørgsmålet er, hvad det på længere sigt betyder for vores virkelighedsopfattelse og vores følelse af fællesskab og samhørighed, at vi selv kan vælge vores (formindskede) virkelighed.

augmented reality cloud computing diminished reality fremsyn iphone


Forrige Næste

keyboard_arrow_up