menu Menu
Bydel som håndbrygget øl
af Niels Chr. Alstrup Udgivet under Læserbrev den 1. juni 2007 Læsetid 3 min.
Infinite Monkeys Forrige Findes hundedreven innovation? Næste

Kommentar bragt i Information.

Resultatet af Carlsbergs bydelskonkurrence for bryggerigrunden i Valby, ”Vores by” blev alligevel lidt af en skuffelse. Ikke at Entasis skal ønskes held og lykke med at holde fast i deres grundidé, når tekniske, politiske og profitmotiverede ændringer begynder at hive og flå i den. Skuffelsen melder sig mest fordi oplægget til konkurrencen umiddelbart varslede et opgør med et sejlivet byplanmæssigt dogme: At man kan planlægge liv og udvikling i detaljen.

Som nævnt i Information den 23. maj har Carlsbergs ejendomsdirektør selv fremhævet Christiania som en slags forbillede(!) og nævnt Tuborg Nord, som et mindre heldigt forsøg på at skabe liv og mangfoldighed. Alligevel vælger Carlsberg en traditionel arkitektkonkurrence, hvor præmissen nødvendigvis er at projektet og dets kommende beboere og brugere ses udefra. Juryen valgte bl.a. 221 mulige et tætbebygget, gennemdesignet forslag, og fremhævede det med ord som ”robust”, ”kontrastfyldt” og ”oplevelsesrig” – akkurat som var det en ny håndbrygget øl.

Som i så mange arkitektoniske stiløvelser, reduceres mennesker til clip arts, der copy-pastes ind i en profitsikker byutopi. Mangfoldigheden tænkes evt. klaret ved at Carlsberg-fonden løskøber et hjørne til de unge! Så meget mere skuffende, når man betænker Carlsbergs selvforståelse af folkelig forankring og appel.

Truman Brewery, LondonEn mere organisk, brugerdreven og collage-agtig tilgang til byudvikling findes – også uden at give køb på indtjeningen. Et praktisk eksempel, skal man bare to timers flyrejse væk fra Carlsberg-grunden for at finde: I Londons East End ligger et 4,5 hektar stort område, tidligere optaget af – et bryggeri.

The Old Truman Brewery blev grundlagt i det 17. århundrede og lukket i sidst i 80’erne. I midten af 90’erne blev området opkøbt af en privat developer. I stedet for at sælge ud af området bygninger og grunde til kontorer og boliger, etablerede han en projektgruppe med ansvar for at udvikle området – langsomt.

En fremsynet oase

Første skridt var et offentligt mødested – en pub; så området blev synligt og tilgængeligt for offentligheden. Næste skridt var forskellige modeshows, koncerter og udstillinger i de tomme fabrikshaller. Efterhånden har den londonske kunstscene, små IT- og designvirksomheder og hippe butikker fået øjnene op for områdets potentiale. Alle nye lejere eller købere screenes af projektgruppen for at sikre, at de bidrager til områdets udvikling og går i spænd med det eksisterende. Kædeforretninger er ikke velkomne, da de ofte ikke forholder sig til det miljø, de flytter ind i. I dag, 11 år efter, er området en pulserende, fremsynet oase i en ellers forsømt del af London. Alt sammen på markedsvilkår, men i et langsomt, organisk tempo.

Byudvikling med mangfoldighed, liv og uforudsigelighed er mulig, men det kræver omsorg for vækstbetingelserne, få velvalgte opstarts-initiativer, masser af inddragelse og dialog – og frem for alt tålmodighed.

Flere byudviklingsprojekter er i vente her i landet, så der er vel endnu håb om, at de ansvarlige bygherrer tager konsekvenserne af deres ønske om dynamik, mangfoldighed og udvikling, handler med tålmodighed og giver ejerskabet og visionen tilbage til brugerne. For Carlsberg er det endnu ikke lykkedes.

arkitektur brugerinddragelse byplanlægning carlsberg dagbladet information london truman brewery


Forrige Næste

keyboard_arrow_up